2012. január 18., szerda

Most akkor mi is van?


Bach kézírása

Bartók Bélától éppen elég felvétel elérhető, Sztravinszkijtól pedig még több. Babits, Pilinszky és még sokan mások szavalják saját verseiket ilyen-olyan felvételeken. Most akkor hogyan is van az, hogy nem ezeket hallgatjuk, hanem inkább Kocsist, Boulezt, Latinovitsot és a többieket? Most akkor mi számít inkább: a „hiteles” előadás, vagy a „hiteltelen” előadó „hozadéka”? Most akkor mire is vágyunk: arra, hogy úgy „szóljon” mint ahogyan akkor is szólt, vagy hogy úgy szóljon, ahogy szólnia kell? Most akkor ha Bachot játszik valaki mosógépen, akkor az gáz, ha csembalón (Isten nyugosztalja Gustav Leonhardtot!) akkor az hiteles?
Képzelje el, ha egy Michael Jackson-dalt Komár László vinne színre, vagy ha Sting helyett Gergely Róbertet kellene elviselnünk hallgatnunk?
Most akkor itt mehet, ott nem? Vagy ez egy fontos kérdés, mely mégiscsak határvonalat húz a szomorúzene (ezt hallani sem akarom) és a könnyűzene között? Most akkor mi is van?

8 megjegyzés:

  1. Guminár Tamás2012. január 19. 9:33

    Az előadóművészet szempontjából "a szerző halva jó" ;-)

    VálaszTörlés
  2. Guminár Tamás2012. január 19. 9:34

    Forrás: Devich Sándor

    VálaszTörlés
  3. Guminár Tamás2012. január 19. 9:50

    Valszeg ezért él meg napjainkban a histórikus irányzat is. Ha felkelnének az ősök, időnként bizonyára a fejüket fognák :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pedig éppen az az érzésem, hogy hiába fognák a fejüket, ők is ugyanezt csinálták.

      Törlés
    2. Előadóművészi szempontból a 70-es évek volt a csúcs. Ekkor készültek pl. az utolsó értékelhető operafelvételek, ahol minden énekes a helyén volt. Ma már csak egy-két szrárocskára van pénz, a többi konzerv. van ugyan kivétel szép számmal, de a tendencia árulkodó.
      Arra kíváncsi lennék, ha Mozart hallaná a mostani felhozatalt, mit szólna? Neki sokszor csak egy próba jutott. Sok lehetett a baki, ami felvételek híjján nem derült ki (max. Haydn röhögött egy jót).

      A histórikus irányzat viszont teljes félreértése a dolgoknak. Más korban, más emberi pszichével mást gondoltak/hallottak jónak.

      Törlés
  4. Cirkusz kell a népnek, már régen megmondták. És mindig valami új. A historikus előadás egyelőre még új.

    VálaszTörlés