2011. december 24., szombat

10 példa a cenzúrára

A történelem folyamán számos művet kifogásoltak a cenzorok. Se szeri se száma azoknak az alkotásoknak, amelyek éppen a cenzúra miatt tűntek el a süllyesztőben (még akkor is, ha néha a színpadra sem kerülhettek). A legkegyetlenebb megtorlásokban a vallási tartalmú, így vagy úgy eretnek írásművek szerzőinek volt része. De akadtak olyanok is, akik megengedhették maguknak, hogy úgy játszanak a cenzúrával, mint macska az egérrel (Liszt Ferenc). Ma már fel kell kösse gatyáját a valamirevaló cenzor, ha be akar tiltani egy kiadványt.


10 híres könyv következik, egy közös van bennük: mindegyiket betiltották.

1. HUXLEY, ALDOUS: SZÉP ÚJ VILÁG (BRAVE NEW WORLD, 1932)
Először Írországban bántotta az erkölcscsőszök szemét: a gyermeknemzés és születés „hagyománytól eltérő” módjával nem értettek egyet. Később az Egyesült Államok néhány államában tették tiltólistára. Túlságosan negatív – mondták.

2. STEINBECK, JOHN: ÉRIK A GYÜMÖLCS (THE GRAPES OF WRATH, 1939)
Noha az irodalmárok, kortárs írók egyaránt lelkesedtek a könyvért, az emberek nem osztották a „felsőbbrendűek” véleményét. Olyannyira megrázta őket a szegénység realisztikus ábrázolása, hogy rengeteg kötetet elégettek.


3. MILLER, HENRY: RÁKTÉRÍTŐ (TROPIC OF CANCER, 1934)
Talán még meg sem jelent, de a Pennsylvaniai Legfelsőbb Bíróság bírája, Michael Musmanno már kijelentette, a Ráktérítő „nem könyv, hanem szennyvízcsatorna, gyűjtőhelye mindannak, ami rohad”. Ma már azt mondjuk, a társadalom nem volt elég érett ahhoz a műhöz, melyet George Orwell a harmincas évek legfontosabb könyvének tartott.

4. VONNEGUT, KURT: AZ ÖTÖS SZÁMÚ VÁGÓHÍD (SLAUGHTERHOUSE-FIVE, 1969)
Gyermekvédelmi szempontok miatt tiltották be az USA-ban. Ezzel elérték, hogy az Amerikai Könyvtárszövetség a „100 legkeresettebb könyv” listájára kerüljön.

5. RUSHDIE, SALMAN: SÁTÁNI VERSEK (SATANIC VERSES, 1988)
Több iszlám közösség is kifogásolta Rushdie művét. Venezuelában még mindig 15 hónap börtön járhat a könyv olvasásáért. Az Egyesült Államokban két nagy könyvesbolt is levette polcairól, miután halálos fenyegetéseket kaptak.

6. CHBOSKY, STEPHEN: THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER (1999)
Szexuális tartalma, homoszexuális irányultsága miatt az USA nem engedélyezte könyvtári „forgalmazását”. Felkerült a már említett szövetség „a 10 legkeresettebb könyv” című listájára.

7. ACHEBE, CHINUA: SZÉTHULLÓ VILÁG (THINGS FALL APART, 1958)
Csak Malajziában tilos olvasni. A gyarmatosítás kritikáját kritizálják.

8. ELLIS, BRETT EASTON: AMERICAN PSYCHO (1991)
Aki látta a filmet, megérti, miért is szúrja sokak szemét. Németországban, Kanadában nem is oly rég még tiltott könyvnek számított, a legtöbb országban 18 éven aluliakat „nem szolgálnak ki vele”.

9. KAFKA, FRANZ: AZ ÁTVÁLTOZÁS (DIE VERWANDLUNG, 1912)
A fasiszta és kommunista diktatúra alatt Kafka művet tilos volt olvasni. Főként Csehszlovákiában. Kafka ugyanis nem volt hajlandó cseh nyelven írni, művei németül jelentek meg. Persze nem csak emiatt tiltották.

10. NABOKOV, VLAGYIMIR: LOLITA (1955)
Pornográf könyv – hangzott a vád. 1955-ben betiltották. Egy évvel később Franciaországban is „listás” lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése