2011. március 16., szerda

Egyszerűen fogalmam sincs

hogyan és miként tehetett meg ekkora utakat a 18., vagy a 19. század zeneszerzője, pld. Mozart, vagy Liszt? Merthogy ezek nem SAAB-bal haladtak, az biztos. Mégis úgy éreztem, mintha leszakadt volna mindenem: pontosan 9 és fél óra alatt jutottam el Lipcsébe. Köd, szürkeség és zöld várt. Ez utóbbit sajnos nem a tavasz hozta, hanem a németek: zöld plakett (értsd: plakett) nélkül nem lehet a városba hajtani autóval. Mondtam a rendőrnek, nekem van zöld kártyám, de legyintett: az nem ér semmit, menjen el egy szervizbe, méresse be a kocsiját, majd vegyen egy zöld plakettet. És akkor bejöhet, meg kimehet. Arra a kérdésre, hogy mi van, ha nem, láthatóan nem volt felkészülve. Itt ugyanis nincs olyan, hogy nem. Némi tanakodás után kiderült, 40 Euró helyszíni bírság, és levonnak egy pontot. Ittevana hivatalos szöveg:


Környezetvédelmi matrica nélkül nem lehet behajtani a környezetvédelmi zónákba, még akkor sem, ha a gépkocsi kipufogó gázértékei alapján ezt megtehetné. Ezen elõírás megsértése esetén a pénzbírság 40 euró, emellett a gépkocsi vezetõjének egy büntetõ pontot ( Flensburg) is kiszabnak. Ez a külföldön forgalomba helyezett gépkocsikra (személygépkocsira, tehergépkocsira, autóbuszra) is vonatkozik függetlenül attól, hogy mi a célja a zónába történõ behajtásnak, üzleti út vagy turizmus. 
Éppen ezért a gépkocsivezetõk számára fontos idõben tájékozódni és megvásárolni a környezetvédelmi matricát, amennyiben 2008. január elsejétõl az elkövetkezõ években és hónapokban környezetvédelmi zónákba kívánnak behajtani.

Ennyit a könyvekről, a mai élményekről. Pedig már-már kezdtem azt hinni, hogy a magyar valóságból jó néha kiszakadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése