2012. április 6., péntek

A cigarettázás három fajtája


Rézfaszúkám, eloroztad a csikkemet! 

1. Végre kialudta magát Borcsa. Hetek óta csak szenvedett az ágyban, tekergette magára és magáról a takarót, izzadt, fázott, rémálmodott és nyáladzott. Volt olyan is, hogy úgy ébredt fel, hogy aludt, de nem tudta, melyik az igaz, kiment a konyhába, belerúgott a székbe, iszonyatosan fájt a kisujja, de reggel semmit nem vett észre, nem volt kék folt sem sárga, nem fájt neki az ujja, nem tudta, a reggel-e az álom, vagy az álom-e a reggel. De most, végre csokira vágyva ébredt, s boldogan figyelte testét, mely szabályosan, egyenesen pihent az ágyon, két keze mellkasán összekulcsolva kapaszkodott egymásba, pontosan olyan volt, mintha már a koporsóban lenne. Nem szüremkült fény sem a szobába, csak a csokivágy. Lassan, lassan, óvatosan mozdult, figyelte, hogy fejét még billenteni tudja-e? Igen, ment minden rendesen, lassan, komótosan. Boldog volt. Mosolygott. Picit. Vagy fél órát pihegett így, finoman. Majd felkelt, kimosolyogta magát a konyhába, leült az álomszékre, majd rágyújtott. Fülig érő szája szegletében ragadt a cigaretta, az első füsttől enyhén elkábult, csokivágya kávévággyá változott, ivott is egy cseppet, majd élvezve a cigaretta végére ért. Visszafeküdt, és álmodott tovább a csokiról, és minden édességről, mely a világon létezik.

2.
Péter (kezét orrához tartva): Vérzik az orrom! Te állat!
Blanka (kezében még ott a palacsintasütő): Hogy szakadna rád az ég, meg a szajhádra is, örülj, hogy ennyivel megúsztad. Legközelebb egye ki a rák a gyomrodat!

Péter megtántorodik, fogódzó után kapkod, összeesik. Blanka felül az asztalra, megvetően nézi, kotor a pongyolazsebében, elővesz egy cigarettát, és mélyen leszívja a füstöt.


Blanka: Végre véged, Te szarzsák.

3. A cigarettázás harmadik fajtája a dohányzás, mely olyannyira különbözik a cigarettázástól, hogy csak indokolt esetben (mint ez) említhetők egy lapon. Dohányozni annyit tesz, mint kényszeresen füstöt szívnifújni, majdhogynem kifejezetten csak a nemdohányzók bosszantására, megbetegítésére, testük elrothasztására. Aki cigarettázni szeretne, annak már minden hiába, ugyanis víg népek közt víg beszédre, víg sörrel és víg cigivel nincs már mód. Bővebben lásd itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése