2012. április 14., szombat

Önkeze vagy máskeze?


Smian. Így hívják az állatorvost. Először azt hittem, valami angol fajta, de elbizonytalanított a keresztneve: Béla. Smian Béla. Az évek során többször eszembe jutott, kifaggatom, miért is ez a neve, de féltem, hogy a kutyám nem sokáig tűri majd a hosszú lére eresztett magyarázatot (merthogy a doktor úr szeret beszélni), így nem kérdeztem meg. Igaz, ami igaz, olyan nagyon nem is izgatott. Viszont most már nem is fogom megtudni, mert Smian doktor pénteken szokatlanul szűkszavúan közölte, a jövő héten bizony elkell altatni (nem őt, sajnos), ugyanis a két műtét után harmadikat nem javasol, s mivel az eb (hogy lehet ebnek hívni egy kutyát, nem értem) már hetek óta alig eszik valamit, és mivel már régen rákos, meg mivel már szinte csak alszik, s ha felkel, akkor is csak azért áll lábra, hogy odajöjjön és megsimogassa a fejemet, szóval, már nincs értelme tovább húzni.
Van az a szúrás úgy gyomortájon, amelyet legutoljára tizenhúszéve éreztem. Olyan volt. Meghogy akkor most mi is van? Hogy egy kutya, mely embernél emberebb, vagyis inkább kutya, merthogy az jobb mint az ember, egyszercsak meghalhat, ráadásul nem is önkezével, hanem máskezével?
Legszívesebben lementem volna a térre a sok-sok kutyához, és egyenként kértem volna tőlük tanácsot. De, a fene egye meg, angolul, németül meg magyarul is tudok, de kutyául nem. Hirtelen feltolult Hermann Hesse Ziegler úrról szóló meséje, aki egy múzeumból elcsent tabletta hatására elkezdett érteni az állatok nyelvén (majd bezárták a diliházba). Elmentem hát a múzeumba, kettőbe, háromba, de tabletta sehol. Itt állok megint a parkban, nézem a sorstársakat és teljesen tanácstalan vagyok. Ha van kutya, aki ezt olvassa, kérem, írjon! Emberek kommentjeire most nem vágyom.

3 megjegyzés:

  1. ‎"Ha szakadékba nézel, a szakadék is visszanéz beléd."Nietzsche

    VálaszTörlés
  2. Ne félj. Neki már nem fog fájni. Hiszen tulajdonképpen csak a szeretet(ed) tartja életben. Miattad nem adta még fel. És akkor jól csináltad. És onnan fentről is tudtok beszélgetni majd. Én is szoktam a Kisgazdámmal. Itt igazi tavasz van és vizslaváró erdőillatok. És sokan vagyunk, akikkel jól kijön majd. Légy bátor. Ő is ezt szeretné. Most is az. Érted. Maradj vele, amíg csak lehet.

    VálaszTörlés